Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Kαι τώρα φτιάχνουμε μελομακάρονα με την πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή της Αγγελικής που ξετρέλανε τη Σόφια BG

H συνταγή είναι επαγγελματική οι ποσότητες είναι για περίπου 250 μελομακάρονα. Όμως κόβοντας στην μέση τα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε λιγότερα, ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού ή σαν δώρο που θα κάνουμε στους φίλους μας. Είναι τόσο νόστιμα που θα σας φιλάνε τα χέρια. Πάμε λοιπόν: Υλικά για τη ζύμη:...

  • 3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κούπες του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 ½ κούπες φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • ½ κούπα κονιάκ (αν θες και παραπάνω)
  • 2 κουταλιές μεγάλες μέλι
  • 3 κουταλάκια μαγειρική σόδα
  • 3 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλάκια τριμμένη κανέλλα
  • 2 κουταλάκια τριμμένο γαρύφαλλο
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα πρώτα τη ζάχαρη και το λάδι και τα ανακατεύουμε απλά με ένα αναδευτήρι μικρό. Μετά τον χυμό πορτοκάλι μαζί και το ξύσμα και πάλι ανακατεύουμε. Το κονιακάκι μαζί με τις 2 κουταλίτσες μέλι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ. Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Λίγο - λίγο ρίχνουμε το αλεύρι. Να γιατί χρειάζεται κι άλλο άτομο: ένας να ρίχνει το αλεύρι κι ένας να ζυμώνει! Αυτά τα γλυκά δεν είναι μοναχικά σαν άλλα, γι' αυτό είναι γιορτινά, γιατί ένωναν την οικογένεια. Κι έτσι έγινε και με μένα. Και τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι τα καθαρά μας τα χεράκια. Πλάθουμε, μας ρίχνουν αλεύρι, πλάθουμε... Μέχρι να μη κολλάει καθόλου η ζύμη στα χέρια μας.
Τώρα επιστρατεύουμε τα ταψιά μας. Τα στρώνουμε με λαδόκολλα και αρχίζουμε με το δημιουργικό κομμάτι “πλάθω κουλουράκια”. Θέλουμε στρογγυλά, θέλουμε μικρά σαν μπουκίτσες. Θέλουμε διάφορα μεγέθη, αμέ! Φροντίζουμε όμως κάθε ταψί να έχει ομοιομορφία για να θέλουν τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Ανοίγουμε φούρνο στους 175 βαθμούς, στον αέρα και πάμε! Βάζουμε δυο-δυο τα ταψιά και ταυτόχρονα πλάθουμε. Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε και με την ευκολία της λαδόκολλας μπραφ - τα πιάνουμε όλα μαζί! Και βουρ σε άλλο ταψί τα ψημένα - και ξανά και ξανά! Και μαζί φτιάχνουμε σε μια κατσαρόλα και το σιρόπι, το μέλωμα.
Υλικά για το σιρόπι:
  • 4 κούπες νερό
  • 3 κούπες μέλι
  • 3/4 του κιλού ζάχαρη
Βασικό: όσα βγαίνουν από τον φούρνο μεταφέρονται στο μπαλκόνι να κρυώσουν και μετά "βαφτίζονται" στο μέλι. Τα βάζουμε, λοιπόν, κρύα μέσα στο σιρόπι, που έχει βράσει, και το διατηρούμε σε χαμηλή φωτιά όσο τα μελώνουμε. Τα αφήνουμε όσο θέλουμε, ανάλογα πώς τα θέλουμε. Αν με ρωτάς, θέλουν 2 λεπτά τουλάχιστον για να μελώσουν. Βουαλά!


Αν δεν θες τόσα, κάνε ακριβώς τη μισή δόση με τα μισά υλικά, αλλά να σου πω κάτι; Δεν θα το καταλάβεις πότε θα τα μοιράσεις με αγάπη και εσύ θα την θυμάσαι αυτή τη μέρα μέχρι του χρόνου! Καλές γιορτές!
Extra tip: αν θες κράτα και μερικά χωρίς μέλι για να συνοδεύουν τον πρωινό καφέ σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου